GündemMahalleler

70 Milyon Yıllık Jeolojik Miras Yok Sayılıyor

Trabzon’un Araklı ilçesi Taşönü Mahallesi’nde Katı Atık Entegre ve Bertaraf Tesisi’nin 70 milyon yıllık jeolojik miras olan yeraltı mağaralarını yok edeceği tehlikesine karşı birlik oluşturuldu. Araklı ve mahallelerini Birlikte Çalışalım Grubu altında birleştiren ve sözcülüğünü yapan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yusuf Durmuş, jeolojik mirasın yok olmaya terk edilmesine tepki gösterdi.

70 MİLYON YILLIK MİRAS YOK SAYILIYOR

Araklı Taşönü Mahallesi’nde mağaraların çöp tesisi uğruna yok olmaya bırakıldığını söyleyen Durmuş, “Bir çöp tesisi uğruna 70 milyon yıllık jeolojik miras yok sayılıyor. Jeolojik mirasımıza sahip çıkalım. Taşönü Mahallemize kurulan devasa çöp tesisi ve devamında kurulacak olan devasa depolama alanları için, bölgede çok önemli yere sahip olan 70 milyon yıllık jeolojik mirasımız yok sayılmaktadır. Bugün edindiğim bilgiye göre bir bölge halkının şikayeti üzerine Trabzon’dan yetkililerin burada bulunan tarihi mağaraları, harika sarkıt ve dikitlerimizi yerinde incelemek için bölgeye gelmişlerdir. 70 milyon yılda oluşan bu jeolojik mirasa sahip çıkmalıyız. Devasa bir çöp tesisi yapıldı ancak çevresinde bulunan bu jeolojik mirasımız, mağaralarımız çöp tesisini büyütmek uğruna yok sayılmaktadır. Bu sorun tüm Araklı’nın ve hepimizin sorunudur.” ifadelerini kullandı.

PİKNİK ALANI TABELASINI BÜYÜKŞEHİR KALDIRDI.. NEDEN?

Tek isteklerinin jeolojik mirasa sahip çıkılması olduğunu vurgulayan Durmuş, “Çöp tesisi bugün var yarın yok. Tıpkı Sürmene Çamburnu’nda olduğu gibi ancak 70 milyon yıllık jeolojik mirasımızı günlük menfaatler uğruna yok etmemeliyiz, jeolojik mirasımıza sahip çıkmalıyız. Bu güzel mağaralar, sarkıtlar ve dikitler gerekli düzenleme yapılarak turizme açılmalıdır. Büyükşehir Belediyesi daha önce asmış olduğum mesire yeri piknik alanı tabelasını kaldırmıştır. Neden kaldırmıştır? Bizler ve bölge halkı bu gelişmeleri kaygı ile takip etmektedir. Tek isteğimiz 70 milyon yıllık jeolojik mirasa sahip çıkmaktır.

MAĞARALAR TURİZME AÇILSIN

Özellikle dikit ve sarkıtlar son derece değerlidir. Bu güzel mağaralar uzman kişiler tarafından incelenerek bölge halkının ve gelecek turistlerin ziyaretine açılmalıdır. Buradan elde edilen gelir de yine bölge için kullanılmalıdır. Aslında bu durum çöp tesisinin ne kadar yanlış yer seçilerek yapıldığının önemli bir göstergesidir.” açıklamalarında bulundu.

Haber: Ahmet SUNGUR

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu