Halk sağlığını tehdit eden Katı Atık Tesisi’ne Trabzon’da göz yumulmasın
Rabia MOLLAOĞLU – Araklı Taşönü Katı Atık Tesisinde yaşanan çöp sorunu yerleşim bölgesinde halk sağlığını ciddi biçimde etkileyen soruna dönüştü. Atık suların çevreye yayıldığı görülürken tesisin yatırımı tamamlanmayan tesise alternatif üretilerek çalışmaların durdurulması gerektiğine işaret edildi. Erüz, tesise göz yumulduğunu bir süre sonra halkta infiale yol açacağı uyarısında bulundu.
ACİL TEDBİR ALINMALI
Açık alana organik atığın hiçbir şekilde atılmaması gerektiğini, yakma işlemini gerçekleştirecek ünitenin tamamlanmadan işletilmesinin yasaya aykırı olduğunu dile getiren Trabzon Doğal Ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Koku çok ciddi boyutta. Katı Atıklar çok ayrıştırılmadığı için büyük bir kısmı depolanıyor. Olduğu gibi oraya dökülüyor. Bir de atık suyu dökülmeye başladı. Ciddi ciddi arıtılmadan dökülüyor. Bu çok büyük bir sorun. En tehlikelisi. Barındırdığı kimyasallar nedeniyle hastalık riski olan bir durum. Dikkat edilmesi gerekir. Orada yaşayan insanları, yer altı sularını etkiler. Acil tedbir alınması gerekir. Ciddi kirlilik yaratır.
ÇALIŞMASINA İZİN VERİLMEMESİ GEREKİR
6 milyon dolarlık yakma ünitesi eksik. Bu kısım yapılıp faaliyete geçirilemediği için günde bin 300 ton gibi bir rakamdan fazla ayrıştırma sonra yakarak bertaraf etme kapasite vaat ediliyordu. Dünyanın farklı yerlerinde bu tür tesisler mevcut. Ancak bu şekilde bir sorun yok. Bu şekilde modern bir tesis yapılıp da Çamburnu’ndaki gibi vahşice ortalığa pislik ve koku yayılması gibi değil. Sorun yatırımın ön görüldüğü gibi yapılmayıp eksik yapılıp kabul edilmesi veya o şekilde çalışmasına izin verilmesi. Bu şekilde çalışmasına izin verilmemesi gerekir tesisin.” Diye konuştu.
TRABZON ATIK SORUNUYLA YENİDEN KARŞILAŞACAK
Tesisin işletilmediği halde alternatifin neler olabileceği üzerinde duran Erüz, “Alternatifi düşünülmediği için çöpler toplanıp nereye dökülecek? İşletmenin hızlıca eksik kısımlarını yapmasını sağlayıp tesis aktif hale getirilebilir. Birkaç aylığına Çamburnu’na dökülüp Katı Atık tamamlanıp orada devam edilebilir. Bir yıl bitmeden onun atık depolama alanı dolacak ve yine Trabzon atık sorunuyla karşı karşıya kalacak. Katı Atık’ta Çamburnu’ndaki gibi devasa boş alan yok. Çok çabuk dolacak bir yer.
ÇÖPLER BİRKAÇ NOKTADA BERTARAF EDİLMELİ
Bütün Trabzon’u ve Rize’yi buraya mı döküp bertaraf etmek gerekiyor, bu da tartışılması gereken bir durum. Birkaç noktada bertaraf etmek mi yoksa bir noktada bertaraf etmek mi daha ekonomik ve sağlıklı? GÖZ YUMULUYOR Araklı ve Arsin halkı bu durumdan korkunç derecede rahatsız. Tesis özellikle hava kirliliği yaratıyor. Normalde tesis işletmeye açılmaması gerekiyordu. Buna göz yumuluyor. Bir süre sonra toplumda infiale neden olacak. Halk sağlığı riski artmaya başladı. Hava, su, toprak kirliliği ciddi boyutta olmaya başladı ki yerleşimin de çok yoğun olduğu bir bölgeden bahsediyoruz. Tesis Araklı’nın merkezine 2-3 km uzaklığında. Ne bilimsel ne de hukuksal olarak kabul edilebilir bir durum değil. Rize, Trabzon’un doğu, batı ilçelerinde bertaraf için alternatif üretilmesi lazım” açıklamalarında bulundu.
Kaynak: 61medya