Gündem

KOKUDAN KAÇMAK iÇiN TOKi’DEN EV iSTiYORLAR

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta’ya çevre isyanı

ÇÖP KOKUSUNDAN KAÇMAK İÇİN EV TALEBİ

   ARAKLI Belediyesine hibe edilen 2 adet süpürme aracı için ilçeye giden TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve Trabzon Milletvekili Muhammet Balta’ya, Taşönü’nde kurulan ve etrafa yaydığı kötü koku ile vahşi depolama nedeniyle tepkilerin odağında olan Katı Atık Bertaraf ve Entegre Tesisi için tepki gösterildi. Belediye Encümeni Baki Malkaçoğlu, koku yüzünden vatandaşların mağdur olduğunu belirterek, Balta’nın duyarsızlığını eleştirdi. Malkaçoğlu, “Arzu ederim ki buraya geldiğinizde bizimle de görüşme yapın.” dedi.

TOPLANTI YAPMAK  İÇİN GEÇ KALINMAMIŞ!

  BÖLGEYE uzun zamandır gitmediği tepkileri üzerine Çevre Komisyonu Başkanı Balta, görüşmeler için geç kalınmadığını ileri sürerek, “Toplantı yaparız geç kalınmış değil.” cevabını verdi. Malkoçoğlu ise “Buraya gelip İlçe Teşkilatınız ile görüşüyorsunuz. Farklı muamele bizi rahatsız ediyor.” şeklinde konuştu. Günebakış’ın diyaloğu kayıt ettiğini gözlemleyen Çevre Komisyonu Başkanı Balta, “Benim konuştuğuma inanmayıp kayıt altına alıyorsanız üzülürüm.” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ KAPIDA KALDIĞINDAN DERT YANDI

  MALKOÇOĞLU, istimlak edilen yerler için ödemelerin adaletli olmasını belirterek, tesise 1 kilometre mesafedeki evlere TOKİ aracılığıyla ev verilmesini istedi. Tesis yüzünden arazisinden olan Cemal Alemdar, “İstimlak edilecek yerler ne olacak? Kaldık kapıda. Köyde istimlak işini yasaklayın. Ben 125 bin liraya ne alabilirim? Bir merek yapamam. Ev yok. Kapıda kalmışım. Ödeme yapılmadı.” diye konuştu. Başka bir vatandaş da çevre sakinleriyle toplantı yapılmamasını eleştirdi.   n HABERi 6’DA

Araklı Belediyesine hibe edilen 2 adet süpürme aracı için ilçeye giden TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve Trabzon Milletvekili Muhammet Balta’ya, Taşönü’nde kurulan ve etrafa yaydığı kötü koku ile vahşi depolama nedeniyle tepkilerin odağında olan Katı Atık Bertaraf ve Entegre Tesisi için tepki gösterildi. Belediye Encümeni Baki Malkaçoğlu, koku yüzünden vatandaşların mağdur olduğunu belirterek, “Tesise 1 km mesafedeki evlere TOKİ aracılığıyla ev verme imkanı olabilir mi?” diye sordu.

GEÇ KALINMADIĞINI SAVUNDU

Milletvekili Balta’ya bölge sakinleri ile görüşmediği için serzenişte bulunan Belediye Encümeni Baki Malkoçoğlu, “Arzu ederdim ki geldiğiniz zaman bizimle görüşme yapın. Ben o bölgeden seçilmiş bir insanım. Muhtarım da olsaydı, özel bir görüşme yapsaydık.” ifadelerini kullandı. Tepkiler üzerine Çevre Komisyonu Başkanı Balta aylardır bölge halkının kötü koku içinde yaşamasını görmezden gelerek, “Yaparız, geç kalınmış değil.” yanıtını verdi. Malkoçoğlu, “Buraya gelip içeride teşkilatınızla görüşüyorsunuz. Farklı muamele bizi rahatsız ediyor.” dedi. Farklı muamele olmadığını savunan Balta, “Siz ne kadar düşünüyorsanız biz sizin 10 katınız düşünüyoruz. Sonuçta biz Allah’a hesap vereceğiz. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmaması için biz elimizden geleni yapıyoruz ve yapacağız.” yanıtını verdi. Basın mensuplarının kayıt almasına da tepki gösteren Milletvekili Balta, “Biz işimizi yapıyoruz. Gazeteciliğimizi yapıyoruz.” yanıtını aldı. Bunun üzerine Balta, “Benim konuştuğuma inanmayıp, kayıt altına alıyorsanız üzülürüm.” şeklinde konuştu.

KOKUDAN KAÇIŞ  İÇİN EV TALEBİ

Tesis yüzünden mağdur olan halk için taleplerde bulunan Belediye Encümeni Malkaçoğlu, “Tesise 250 metre uzakta, 1 km uzaklıkta olan, tesisten en çok etkilenen bölgedeki hane başına 1 ev verilemez mi TOKİ’den. Afet kapsamında olan konutlarda olduğu gibi düşük kredi ile bu insanlara konut verilmesini istiyoruz. Bu gayet makul bir talep.” ifadelerini kullandı. 

MÜDAHALE EDECEKLERİNİ SÖYLEDİ

Çevre Komisyonu Balta, makul ve mantıklı taleplerle ilgili çalışma yapacaklarını söyledi. Balta, “Oradaki insanlar bize ne söylerse söylesin başımızın tacıdır. Ben bu memleketin evladıyım. Daha önce bu çöpler denize dökülüyordu. Sonra geldi Çamburnu’na döküldü. Ne zaman Çamburnu’na döküldü bunlar? Volkan Canalioğlu zamanında. Orada vahşi depolama yapıldı. Sonra kamulaştırma olmayacağı için en makul yer burası görüldü. Burada devam edildi. Biz burada verdiğimiz sözlerin takipçisi olacağız. Burayı böyle bırakmayacağız. Ben oraya en az 8-10 kez geldim.” diye konuştu.

İLK ZAMANDA EKSİKLİKLER OLURMUŞ

İsim vermeden CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’nın bölgeye giderek yaptığı açıklamalara atıfta bulunan Milletvekili Balta, “Bu tesise adam yatırım yapmış. Yatırıma karşı değilim ama vatandaşımızı rahatsız etmeye kimsenin hakkı yok. Burada verilen sözlerin yerine getirilmesi için sonuna kadar takipçisi olacağız. Düzelteceğiz. Bu işi başka yerlere çekip, buradan siyasi rant elde etmeye çalışmak… ‘Gelip de buradaki müteahhidin bağlantılarına bakın.’ deyip de Cumhurbaşkanımızı ilişkilendirmek doğru değil. Bu adam hemşehrimiz. Bölgemize katkısı olsun diye gelip yatırım yapmış. Eksiklikler var. Bende imalatlar yaptım. İlk zamanda eksiklikler olur.” şeklinde konuştu.

“BELEDİYE BAŞKANIM  RESMEN AĞLADI”

İlçede hem Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi’nin hem de Araklı İlçe Başkanı Şaban Bıyık’ın bu tesis yüzünden zor durumda kaldığını adeta itiraf eden Balta, “Buraya gelip elbette eksikliklerle alakalı, koku ile alakalı herkesin söz söylemeye hakkı vardır. İsterse siyasetçi olsun. Ama birinci öncelik orada yaşayan insanlarındır. Bize de baskı yapmalarında hakkı vardır. Başımın üzerindedir. Benim Belediye Başkanım, Benim İlçe Başkanım her şeyi yapıyor.  Şu Belediye Başkanım resmen ağladı. İlçe Başkanım hakeza öyle. Biz de buradaki insanlarımıza olsun demiyoruz. Biz bunu düzeltmek için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ TESİS YÜZÜNDEN KAPIDA KALDIĞINI ANLATTI

Çöp tesisi yüzünden arazisinden olan Cemal Alemdar, “İstimlak edilecek yerler ne olacak? Kaldık kapıda. İstimlak işini yasaklayın köyde. Ben 125 bin liraya ne alabilirim? Bir merek yapamam. Ev yok. Kapıda kalmışım. Ödeme yapılmadı.” şeklinde konuştu. Başka bir vatandaş ise, “Oraya geldiğiniz zaman hiçbir köylüyü toplayıp da konuşma yaptığınız olmadı. Vatandaşın derdini dinleyeceksiniz. Tırların o yoldan gitmesini istemiyoruz. Kapımın önünden geçiyor. Onun köyün içine gelmemesi lazım.”  şeklinde konuşarak tepkisini dile getirdi.

TALEPLERİ NOT ALIP TESİSE GİTTİ

Daha sonra Belediye Başkanlığında Belediye Encümeni Baki Malkoçoğlu’ya bir araya gelen Milletvekili Muhammet Balta, Taşönü Mahallesi ile ilgili talepleri not aldı. Malkoçoğlu görüşme sonrasında,  “Çevre ve Şehircilik Bakanlığını ilgilendiren konularla ilgili görüştük, kokunun önlenmesi için gerekirse cezanın da verilebileceğini, kokunun giderilmesi için elinden geleni yapacağını söyleyen Balta; sorunu yerinde tespit etmek için çöp tesisine geçti.  Ayrıca Yeşilce ve Taşönü Gurup ile ilgili yetkililerle görüşülerek yapılacağı sözünü verdi. Grup yolu perişan grup yolu yapılsın.” ifadelerini kullandı.

HABER: Ahmet SUNGUR

Kaynak: Günebakış

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu