MahallelerYaşam

Taşönü Katı Atık Tesisi için firmaya verilen 6 aylık sürenin yarısı gitti

Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, Katı Atık Entegre ve Bertaraf Tesisi ile ilgili bir TV kanalında yaptığı açıklamada kokunun giderilmesi için verilen sözlerin yerine getirilmediğini açıkladı.

ÇEBİ, TV KANALINDA TOPLANTIYI AÇIKLADI

ARAKLI Belediye Başkanı Recep Çebi, Katı Atık Entegre ve Bertaraf Tesisi ile ilgili bir TV kanalında yaptığı açıklamada kokunun giderilmesi için verilen sözlerin yerine getirilmediğini açıkladı. Çebi, tesiste vaat edildiği gibi çöplerin bertaraf edilmediğini ve vahşi depolama yapıldığına dikkat çekti.

EYLÜL SONUNDA GÜYA KOKU BİTECEK!..

25 MART 2022 tarihinde Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum başkanlığında bir toplantı yaptıklarını, toplantıya Trabzon ve Rize Milletvekillerinin, Trabzon Büyükşehir Başkanı ile Rize Belediye Başkanın da katıldığını kaydeden Çebi, “Ben de o toplantıdaydım. Firma yetkilisi de toplantıdaydı. Kendisine sorunu düzeltmesi için 6 ay süre verildi.” dedi.

FİRMA YETKİLİSİ DÜZELTME SÖZÜ VERDİ

Bu sürenin işlediğini ve firmanın verilen bu 6 aylık süre içerisinde yakma tesisini kuracağını kaydeden Çebi, “Böylece koku bertaraf edilmiş olacak. Bu sözler verilerek oradan ayrıldık. Sayın Bakanımızın huzurunda sözler verildi ve çalışmalar başladı. Aksi takdirde şu anda orada yapılan vahşi depolama ile verilen sözler örtüşmüyor.” dedi.  HABERi 6’DA

Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, Katı Atık Entegre ve Bertaraf Tesisi ile ilgili bir Çay TV’ye yaptığı açıklamada kokunun giderilmesi için verilen sözlerin yerine getirilmediği açıkladı. Çebi, tesiste vaat edildiği gibi çöplerin bertaraf edilmediği vahşi depolama yapıldığına dikkat çekti.

VAAT EDİLENDEN TABLO ÇOK FARKLI

Çebi, şu şekilde konuştu: “Sürmene Çamburnu döküm sahasının dolması nedeniyle yeni bir yer aranıyor. Bizden önce Araklı’mızın turizm merkezi dediğimiz Turup merkezi onaylanmış planlara işlemiş. Bu bölgenin çöp alanı olmaması için mücadelemizi başlattık. Turup’u kurtardık fakat Taşönü’nde yapılan tesisin geçmişi de var. Burası çimento fabrikasına taş veren bir yerimiz. Trabzon Büyükşehir Belediyemiz fabrika yöneticileriyle arazi takasına giriyoruz, burası büyükşehir belediyemize devrediliyor ve Katı Atık Bertaraf Tesisinin buraya kurulmasına karar veriyorlar.

VAHŞİ DEPOLAMA YAPILIYOR

Bize verilen vaat şu ‘Dünyada örneği olan fabrikaların aynısı yapılacak. Çevreye hiçbir zararı olmayacak’ diyorlar. Dolayısıyla 100 ton çöp girecek yanarak bertaraf edilecek 10 ton kömürü de kalacak şekilde bertaraf edilecek. Fakat bugün gördüğümüz tabloda bu yok. Dolayısıyla çok büyük bir koku oluyor orada vahşi depolama yapılıyor. Koku hat safhaya gelince orada yaşayan arkadaşlarımız haklı olarak eylem yaptılar” dedi.

BÜYÜK BİR MEBLAĞ DESTEK SAĞLANDI

Bakanımız Murat Kurum’la bir toplantı yaptık. Bakanımız hepimizi dinledi ben bu olayları tamamıyla anlattım. Firmanın sahibi de toplantıdaydı oda dinledi ve firma sahibinin bize dediği şu; ‘Yerli ekipmanlar kullandık dolayısıyla tam sağlıklı olmadı’. Hatta 800 milyon dolarlık yakma tesisini kuramamışlar onun kurulması için Sayın Bakanımız büyük bir meblağ destek sağladı.

YAKMA İŞLEMİ İÇİN 6 AY SÜRE

Firma sahibi sağladığı diğer kaynaklarla beraber de yakma tesisinin kurulması için 6 aylık bir süre verildi firmaya. Bu süre işliyor firmamızda bu 6 ay içerisinde yakma tesisini kuracak olduğu şekilde kokunun bertaraf edilmesinin kararını vererek oradan ayrıldık. Sayın bakanımızın huzurunda sözler verildi ve çalışmalar başladı. Aksi takdirde şuanda orada yapılan vahşi depolamaya bizde karşıyız doğru değil bize verilen sözler bunlar değildi.

TESİS BAŞIMIZA SIKINTI

Bu tesis bizim başımıza sıkıntı. Biz bunu bir yere veremedik. Araklı’da biz kucağımızda bulduk. Dolayısıyla bir fabrika yapılacak olduğu, asla piyasaya sıkıntı olmayacak olduğu örnekleri gösterdiler bize. Bize verilen sözler bu değil tabi ama etrafında da kanun gereği kamulaştırılıyor. Şuanda o yerleşim alanları kamulaştırılarak alınıyor”

Günebakış

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu